Zonnebaden is niet meer mogelijk bij Beautysalon Improve

Goede bescherming onder de zonnehemel

Uit onderzoek blijkt dat onder de zonnehemel gaan een negatieve invloed heeft op de huid. Wanneer je toch onder de zonnehemel gaat, doe dit dan goed voorbereid.

Een 'gezond' bruin kleurtje. Lukt dat niet met zomervakantie, wintersport, en enkele weekendjes tussendoor, dan biedt de zonnehemel uitkomst. Zorg dat je verantwoord gaat zonnen onder de zonnehemel. De lampen van de zonnehemel geven zowel UV-A als UV-B stralen af. Onder invloed van UV-B verdikt de huid zich enigszins, wat zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen de zon. Van alleen UV-A stralen word je wel bruin, maar bouw je niet die natuurlijke beschermlaag op. Deze nepzon biedt dus dezelfde voordelen als de echte zon, maar ook dezelfde nadelen. Dus ook onder een zonnehemel kun je verbranden en veroudert je huid in een rap tempo. Maar hoe zon je nu verantwoord onder een zonnehemel? Hieronder volgen enkele tips.

Zonnehemel tips

 • Bepaal vooraf je huidtype. Op basis van je huidtype kun je bepalen hoelang je onder de zonnehemel mag. Heb je huidtype 1 dan zal dit korter zijn dan wanneer je huidtype 4 hebt.
 • Bouw een zonnehemelkuur langzaam op. Je huid moet langzaam wennen aan de zon. Het heeft dan ook geen zin om vlak voor je vakantie nog snel een zonnehemelkuurtje te nemen. Begin eerst met paar minuten onder de zonnehemel, een paar weken later kan je dan wellicht wat langer. Hoelang? Dat is afhankelijk van je huidtype. Het aantal keer onder de zonnehemel moet je wel beperken tot 40 keer per jaar.
 • Draag een speciale bril onder de zonnehemel om je ogen tegen de UV-stralen te beschermen. De UV-straling kan je netvlies beschadigen. Kijk daarom ook nooit zonder bescherming in de brandende lampen.
 • Luister naar je lichaam. Ga onder de zonnehemel vandaan (ook als de timer nog niet is afgelopen) als je huid begint te prikken of jeuken.
 • Smeer je na het zonnen altijd in met een vochtherstellende de crème of lotion! Dit voorkomt namelijk uitdroging en gaat een versnelde veroudering van de huid tegen.
 • Vooraf hoef je je niet in te smeren met een zonnebrandcrème. De hoeveelheid licht is namelijk op jouw huidtype afgestemd, waardoor deze bescherming niet nodig is.
 • Vooraf insmeren met een speciale zonnebank crème wat de aanmaak van melanine (pigment) in de huid stimuleert, versnelt het bruiningsproces aanzienlijk.
 • Gebruik geen cosmetica of parfum als je onder de zonnebank gaat. In combinatie met de Uv-straling kunnen ze huidirritaties veroorzaken. Verwijder dus altijd je make-up, laat je luchtje weg of was het er eerst af.
 • Ga niet onder de zonnehemel als:
  - In jouw familie huidkanker voorkomt.
  - Je bepaalde medicijnen gebruikt. Kijk eerst in de bijsluiter van je medicijnen of dit afgeraden wordt.
  - Je nog een tiener bent. De huid van jongeren is nog volop in ontwikkeling. Hun huid is dan ook vatbaarder voor beschadiging door verbranding, wat weer een verhoogde kans op huidkanker geeft.
  - Je net verbrand bent. Je huid krijgt dan geen kans om zich te herstellen. Verzorg je huid goed met aftersun en laat hem eerst volledig herstellen voordat je weer onder dezonnehemel gaat.
 • Vraag advies aan je huisarts of dermatoloog of je onder de zonnehemel mag als:
  - Je een huidaandoening hebt, bijvoorbeeld acne of psoriasis. Soms helpt een (speciale) zonnebank, maar soms heeft het juist een averechts effect.
  - Je veel sproeten, grote pigmentvlekken of moedervlekken hebt.

Wat is mijn huidtype?

Wil je weten wat voor huidtype (1/2/3/4) je hebt?
Vraag in de salon voorafgaand aan je zonnebad om een huiddiagnose waarbij je een advies krijgt op basis van je huidtype en hoe de zonnekuur verantwoord op te bouwen.

Bij een kuur kom je bij voorkeur tweemaal of driemaal per week zonnen. Zo bereik je een optimaal effect in korte tijd.